Kereső:
mind 5.000 Ft-ig 5.000 - 10.000 Ft-ig 10.000 Ft felett

A 3 leggyakoribb burkolási hiba: ezekre figyeljünk!

Időt, energiát és pénzt spórolhatunk, ha körültekintően vágunk bele a burkolási munkákba.

1. Nem az adott helyhez megfelelő burkolólapot választunk

Minden esetben érdemes felmérni a burkolandó hely adottságait, jellemzőit, amelyek meghatározzák a lapok kopásállóságot, valamint kültéri egységben a fagyállóságot. Fontos a lapok mérete is, hogy arányosan igazodjanak a helységek méretéhez. Vásárlás előtt kérjünk tanácsot az eladótól!

2. Rossz a segédanyag

Ha falra vagy betonra kerül rá a burkolat, minden esetben figyeljünk arra, hogy kiszáradt legyen a felület. Másképp a nedvesség nem tud megfelelően elpárologni, ami a későbbiekben a fuga foltosodásához, esetleg a lapok leválásához vezethet. A felületet minden esetben jó minőségű alapozóval kezeljük, portalanítsuk.

Elengedhetetlen a megfelelő felületkiegyenlítés. Ne a csemperagasztóval próbáljuk meg áthidalni a problémát! A vastag ragasztó, illetve az úgynevezett „pogácsázás” is előnytelen: ez a módszer a lapok későbbi leválásához vezethet.

Vizes helyiségekben vagy teraszokon a vízszigetelés is fontos a későbbi beázás vagy lapfelfagyás miatt. A sarkokban hajlaterősítő szalagot, a szerelvényeknél, szigetelő gallért alkalmazzunk. Padlófűtéses helyiségekben vagy nagy lapokkal való burkoláskor használjunk flexibilis ragasztót: ma már nagyon sok jó és magas minőségű ragasztó közül választhatunk.

Buktató lehet még, ha nem minőségi fugával dolgozunk. Míg a vízálló cementalapú hétköznapi használatra jó, addig a – szintén vízálló – műgyantás fuga fokozott igénybevételnek kitett felületeken, például medencéknél ajánlott. A rugalmas fuga használata elengedhetetlen falak, küszöbök, nyílászárók csatlakozásánál.

3. Nem megfelelő a technika, az eszközök

A ragasztó felvitele különböző méretű, fogazott glettvassal történjen. A nagyságukat a lapok vastagsága, illetve mérete határozza meg. Arra kell törekedni, hogy a lap a lehető legnagyobb felületen tapadjon a ragasztóba. Figyeljünk rá, hogy a ragasztó ne jöjjön ki a fuga között! Ezt még friss állapotban ki kell vakarni, vagy vizes szivaccsal lemosni.

Teraszok burkolásánál nemcsak a felületet, hanem a burkolólapot is meg kell kenni – ezt nevezzük kétoldalú ragasztásnak. A szerelvényeknél csempelyukasztóval kör alakú lyukakat vágjunk. A sarkos vágásoknál nem takarnak megfelelően a takaróelemek. Fürdőszobákban, teraszokon fontos a megfelelő lejtés kialakítása, ez méterenként legalább 1 cm.

A fuga méretének és színének kiválasztásakor vegyük figyelembe a felület nagyságát, a lapok méretét és a színharmóniát is! A burkolólaptól eltérő szín a fugát emeli ki, a laphoz hasonló fugaszín, egységes, homogén felületet ad. Mozaik képnél az átlátszó fugát javaslom, mert ez nem tagolja szét a képet.

+1 tipp: Így javíthatjuk a hibásan lerakott vagy a kotyogó törött lapokat!

Első lépésben távolítsuk el a fugát. A legjobb ehhez a sarokcsiszoló vagy a multifunkcionális vágó – utóbbi nem porol, így a takarítás is könnyebb lesz utána. Ezután a lapot a fuga irányába, nem feszítve, darabonként érdemes felvésni. Figyeljünk rá, hogy a lapok alatti ragasztót is fel kell vésni, mert az új lap magasabb lesz az új ragasztóréteg miatt. Ha a kenhető szigetelés is megsérült, akkor azt a réteget is fel kell építeni. Mindeközben ügyeljünk a többi lap épségére, és végig tartsuk tisztán a javítandó felület környezetét!

Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, hibátlan burkolatban gyönyörködhetünk.